Чи знаєте Ви, що ємності для збереження продуктів, які заповнювалися льодом і снігом, з'явилися багато тисяч років тому? При цьому в Європі довго навіть не мали уявлення про те, що лід і сніг могли приносити велику користь в господарстві.Східні люди в цьому питанні виявилися мудрішими - мандрівник і купець Марко Поло, після досить тривалого перебування в Китаї, написав книгу, де досить докладно описав всі переваги снігу і льоду. У нинішній час холодильні камери мають дуже велику різноманітність, вони використовуються не тільки в побуті, але і в промисловості. Кожен день люди використовують таке обладнання для того, щоб зберігати свіжість молочних продуктів, ковбас і кондитерських виробів, забезпечувати збереження ліків, продовжити життя рослин.
Холодильні камери найрізноманітнішого типу мають застосування в багатьох сферах господарської діяльності. Устаткування для охолодження та заморозки призначене для тривалого зберігання продуктів харчування. І сьогодні заморозка - це поки що єдиний спосіб зберігання якості та інших властивостей продуктів на тривалий термін.
Бувають морозильні камери низької і глибокої заморозки. Замороження низького рівня призначена для зберігання малих партій м'ясних і рибних продуктів, фруктів і овочів. Глибокий рівень заморозки потрібен для тривалого зберігання напівфабрикатів, фруктів, тесту, морозива та інших псуються. Глибока заморозка мається на увазі, наприклад, під час перевезення або для запасів продуктів у великих торгових центрах.
У камерах температура набагато вище, причому вона регулюється споживачем в залежності від його потреб, однак у кожної моделі є своя межа «від і до», тому при виборі холодильного обладнання важливо ретельно вивчити його параметри. І якщо вже заговорили про камери, можна згадати ще один тип техніки - той, який застосовується для охолодження рідини на виробництві та для регулювання температури в будівлях і приміщеннях.
До такого типу обладнання можна віднести холодильні установки, різні компресори та іншу техніку, що працює за таким же принципом. Такі установки допомагають протіканню різних процесів: «шокової» і повільної (добової) заморозки, швидкого охолодження, низькотемпературного зберігання.